неделя, 28 юни 2009 г.

Opel: 110 години технологичен напредък


През 2009-та Opel чества юбилей - 110 години в авангарда на автомобилните технологии. По този случай, Ханс Демант, управляващ директор на Opel и вицепрезидент на GM Europe, отговарящ за инженеринга, бе посетен в Рюселсхайм от един доста изненадващ гост - Адам Опел, основателят на компанията.


Ханс Демант: Opel празнува 110 години технологичен напредък през 2009 година. Но вие, Адам, стартирате бизнеса си значително по-рано, през 1862 година, с производството на шевни машини. Каква е връзката?

Адам Опел: Велосипеди! При едно пътуване до Париж видях хора, придвижващи се с велосипеди по една улица. Бях впечатлен от това как подобно механично творение може да се движи. Замислих се колко далновидно би било да се посветя на бизнес, който да осигурява мобилност на хората. Исках да дам своя принос в развитието на човечеството. По това време много колеги смятаха, че е пълна глупост да добавяме към производството на шевни машини и това на велосипеди, но аз исках да гледам напред.

Ханс Демант: Това е една от трайните и водещи философии, която вие превърнахте в присъща черта на компанията. Да правим нововъведенията и модерните технологии достъпни за всички е крайъгълен камък в нашата фирмена култура.

Адам Опел: Моите синове допълниха продуктовата гама и с автомобили. Разбира се тяхната идея също стана обект на присмех, но посрещането на новите идеи със скептицизъм е съвсем нормално нещо. Много скоро те вече имаха своя принос към автомобилното производство, когато започнаха да произвеждат автомобили с модулна асемблираща система, която даваше възможност да бъдат комбинирани предварително произведени каросерии с различни шасита и двигатели. През 1909 година създаденият на тази база Opel Doctor Car бе революционен. Той беше по-малък от обичайните за това време автомобили и се продаваше само за 3950 марки - тоест за половината от стойността на конкуретните луксозни модели. Това от своя страна го направи достъпен за хората от нарастващата средна класа, като лекари и адвокати.

Ханс Х. Демант: Именно този дух остана завинаги в Рюселсхайм – духът, който ни кара да бъдем първите, които предлагат нови идеи, концепции и технологии на широката общественост.

Адам Опел: Разбира се. Преди няколко години вие създадохте компактния седемместен автомобил Zafira. Като баща на петима синове бях много заинтригуван от този автомобил.

Ханс Демант: Zafira не беше първият седемместен еднообемен автомобил на пазара, но бе първият с толкова компактни размери и следователно и най-достъпният. Освен това той предлагаше напълно ново концептуално решение по отношение на гъвкавостта на интериора. По време на представянето на Zafira както автомобилът сам по себе си, така и системата за сгъване на седалките бяха абсолютно уникални.

Адам Опел: А сега Ханс, по какви други проекти работите?

Ханс Демант: Вероятно вече сте забелязали нашия най-нов модел Opel Insignia, който получи престижната награда Автомобил на годината 2009. През лятото ще пуснем в продажба и версията Insignia ecoFLEX, която ще комбинира изключително нисък разход на гориво, и респективно CO2, с мощен дизелов двигател със 160 к.с. Вие вероятно знаете колко съпричастни сме към проблемите свързани с качеството на въздуха и намаляващите нефтени запаси.

Адам Опел: Знам. Но смятам че няма място за паника. Когато моите синове започнаха да конструират и произвеждат автомобили преди 110 години, човечеството правеше първите крачки към преминаване от конски впряг към „самодвижеща се” каляска. По това време честно казано ние все още не бяхме съвсем наясно кой точно енергиен източник ще се използва за задвижването на превозните средства. Пара? Петрол? Тогава изследователите и конструкторите дори смятаха, че това ще бъде етанолът, а за някои решението се наричаше електричество. В днешни дни никой не си спомня за тези въпроси, но след като мина цял век, в който автомобилът се развиваше и никой не се питаше дали нефтът може да се замести с нещо, вие отново се връщате към стария дебат. Все пак знам, че ще намерите правилните отговори. Какво е вашето мнение, Ханс?

Ханс Демант: Мобилността е свобода и ние в Opel искаме да разработим устойчива концепция за индивудиална мобилност. Аз наистина вярвам, че в бъдеще електричеството ще задвижва автомобилите.

Адам Опел: Електричеството? Интересно! А всички тези дебати за ограничения пробег и необходимостта от постоянно презареждане на батериите? Хм, виждам, че се усмихваш.

Ханс Демант: Адам, Opel скоро ще демострира своя бъдещ електрически автомобил. Това е напълно нова концепция за електромобил с революционна технология и аз ще ти издам една тайна - ние се справихме с предизвикателствата, така че този вид превозно средство е напълно пригоден за всекидневно шофиране. Той е една стъпка отвъд другите известни технологии, които се използват в хибридните автомобили и конвенционалните електромобили.

Адам Опел: Толкова новаторска?! И как функционира?



Ханс Демант: Адам, този разговор ми е много приятен. Защо не се срещнем отново през пролетта, за да го продължим? Обещавам, че тогава ще мога да ти го покажа.

Opel Insignia интериор и ергономия

.

четвъртък, 25 юни 2009 г.

сряда, 24 юни 2009 г.

Opel Frontera B


Понятията “всъдеход” и “евтин” се изключват взаимно. На пазара обаче има и по-достъпни модели с повишена проходимост, които печелят точки с ниска цена и относително евтини резервни части. Благодарение точно на тези достойнства Opel Frontera успя да се превърне в един от най-продаваните модели в класа си. Вярно, винаги се е ползвал с репутацията на не особено качествен и комфортен автомобил. Точно тази представа трябваше да промени втората генерация на германския джип през 1998 г.

Всъщност единственото германско във Frontera е светкавицата на предния капак. Всъдеходът винаги се е произвеждал във Великобритания и има чистокръвно японско потекло. Съществува в безброй варианти и носи емблемите на поне пет марки. Произхожда от пикапите на Isuzu от края на 80-те и това се познава лесно по здравата рамна конструкция. Нейните особености бяха запазени и при второто поколение на Frontera. В действителност двете генерации на автомобила си приличат дотолкова, че разликите във външния вид могат да затруднят дори специалист. Още тогава мнозина се запитаха защо в Opel не са подходили по-смело. Радикалното късане с недотам светлия имидж на предшественика можеше само да помогне на Frontera B. Вместо това европейските поделения на GM решиха да заложат на козметиката и да се опитат да отстранят слабостите му с по-основна модернизация.

Производството на всъдехода на Opel бе преустановено през 2003 г. За времето, което изкара на поточните линии в Лутън, Frontera B не получи капка внимание от производителя си.

Каросерията

получи единствено малко по-различна радиаторна решетка през 2001-ва, което показва нагледно за колко изпята песен смятаха модела в GM. Подобно пълно игнориране обаче не е в интерес на купувачите на вторичния пазар. Макар също да не е еталон за качество и надеждност, Frontera B се представя доста по-добре от предшественика си. Той рядко създаваше проблеми на собствениците си с тежки повреди, мъчеха го по-скоро купища дребни неизправности. Същото, но в далеч по-малка степен, важи и за второто поколение. Жизненоважните възли като двигатели, трансмисии, диференциали и стартери по правило издържат поне 200 000 км и спестяват скъпите ремонти. Цените на резервните части са традиционно ниски, особено по стандартите на класа.

Както при всеки автомобил с повишена проходимост, състоянието на употребявана Frontera B зависи много от грижите и начина на експлоатация. Наличието на теглич (а с такъв разполагат над 80% от екземплярите) почти задължително предвещава капиталовложения в силовото предаване. При всъдеходите с рама здравината на купето не е от кой знае какво значение, но механични наранявания в долната му част говорят за офроуд наклонности у предишния собственик и всички произтичащи от това обстоятелство последствия. Въпреки че се появява доста по-рядко в сравнение с първата генерация на модела, корозия засяга почти една трета от колите, а в поне 4 на сто от случаите става дума за сериозни гнезда на ръжда. Това не носи заплаха за структурната здравина на каросерията, но изненадва малко неприятно предвид напредъка на Opel в тази сфера.

Макар да предлага по-рафинирана атмосфера и качествени материали,

салонът

Frontera B не стига много по-далеч от предшественика и надали би се понравил на онези, които търсят луксозен всъдеход. От сглобката меко казано има какво да се иска, което обяснява защо според статистиките много голяма част от собствениците са сменили "германските" си джипове с аналогични корейски модели, каквито наизлязоха на пазара с настъпването на новия век.

През 1998 г. предпазливият подход на конструкторите към обновяването на модела не повлия на

моторната гама

От двигателите на предшественика остана само базовият 2.2-литров бензинов агрегат със 136 к.с., Новост за модела бяха турбодизел DTi със същия работен обем и с мощност 115 к.с. (120 от 2002-ра) и 3.2-литровият топмотор с 205 коня, който рядко предизвиква интереса на купувачите по обясними причини.
Всички монтирани двигатели са механично здрави и разполагат с предостатъчен ресурс. Като се изключи най-големият мотор, разходват съвсем разумно количество гориво и не изискват кой знаe какви грижи. Въпреки това си имат недостатъци, които в повечето случаи се дължат на спомагателни възли. Типичен пример за това са дебитомерът на въздуха, помпата на инжекциона и водната помпа при турбодизела, от пробивите в чиято работа най-често се чуват оплаквания. Нафтовият мотор е известен и с високия си разход на масло. Малкият бензинов мотор пък понякога изненадва неприятно с пукнат изпускателен колектор или дефектна гарнитура на главата.

Старата Frontera носеше доста главоболия на собствениците с течовете от охладителната система. За жалост проблемът засяга и второто поколение на модела, макар и в по-слаба степен.

Една от най-привлекателните черти на всъдехода на Opel винаги е било здравото и непретенциозно

окачване
Още преди старото поколение да слезе от конвейерите задните листови ресори отстъпиха място на пружини, с което комфортът на возене се подобри чувствително. Frontera B също може да се похвали с внушителна като издръжливост и ресурс ходова част, стига да не е ползвана системно като влекач на прицеп или преходи по кози пътеки в планината.

Първото поколение на модела не бе обременено със сложни електронни системи, което бе изцяло в полза на собствениците.

Електрическата инсталация
и бордовите помощници на Frontera B показват доста повече дефекти. Пословичен със слабата си надеждност, например, е станал контролерът на системата против буксуване. Заводският имобилайзер пък тормози собственика много повече, отколкото потенциалните крадци. Както обикновено се случва, подгряващите свещи на дизела отказват точно когато навън е възможно най-студено. Неизправностите на датчиците на ABS-а обикновено се дължат на зацапване, но нерядко проблемът изчезва чак след замяна.

Споменатите дотук дефекти се допълват и от други дребни недостатъци на второто поколение на Frontera, което обикновено кара специалистите да определят модела като непрепоръчителна покупка. Като цяло обаче всъдеходът на Opel разполага с нелош баланс между положителни и отрицателни черти за стойността си. Издръжлив и практичен е, а цените на резервните части са без конкуренция.
mobile.bg

петък, 19 юни 2009 г.

Новата Астра не оставя голям шанс на конкуренцията

Действието се развива на писта в Англия, а зад волана на Астрата е BTCC пилотът Фабрицио Джованарди

четвъртък, 18 юни 2009 г.

Тест - Opel Corsa, Seat Ibiza, Skoda Fabia


Новият Seat Ibiza внесе цвят сред плътните редици на ниския клас. Може ли испанският пламенен дизел да поведе колоната пред утвърдените си съперници Skoda Fabia TDI и Opel Corsa CDTi?

Предишното поколение на Ibiza бе твърде плахо на вид, за да се превърне в млад бикоборец. За да остави по-дълбока следа в съзнанието, четвъртото поколение на модела си е поставило за цел повече, но не и прекалена експресивност по отношение на дизайна. Базовата му бензинова версия с четири врати и 70 к. с. се продава за 22 995 лева. За сравнение Fabia 1,2 HTP със 70 "коня" се разменя за 16 150 лева. Вече малка част от клиентите избират най-достъпното изпълнение, затова и ние изправихме един срещу друг някои от по-спортните варианти – четирицилиндровия TDI на VW генерира 105 коня, a в добре екипираната Corsa Cosmo бодро потропват 20 кончета повече.

Икономични дизелови мъници

Двигателите на днешните ни участници са икономични. Тестовият ни цикъл явно изпоти най-много немския автомобил от Рюселсхайм (6,4 литра), но пък при нормално шофиране отчетохме съвсем скромни 4,5 литра дизел. Моторът на Opel впечатлява още с най-благ ход, най-безшумна работа и най-добра мотивация за навлизане в областта на високите обороти. Неговите побратимени конкуренти с технология помпа-дюза са също толкова пъргави, но работят доста по-грубовато. При замерване разхода на гориво техните показатели са почти идентични.

Corsa с 6-степенна трансмисия

Corsa съумява да похарчи по-малко благодарение на своята шестстепенна трансмисия. Предавателните кутии на Skoda и Seat обаче позволяват по-бързи изпреварвания. Провинциалното шосе не е най-подходящо за изява на Opel – каросерията му се накланя в завои и като цяло той изглежда малко тромав. Чувствителната към неравности електрическа кормилна уредба пък прави следването на идеалната траектория доста трудно. Комфортът на возене също не е перфектен: Corsa обича да се полюшва и поклаща колебливо, щом се наложи да пресече каквато и да било пътна неравност.

При повече товар на борда Opel е в свои води, тъй като окачването му рядко достига границите на своите възможности. Seat от друга страна се представя най-добре по изпълнени със завои хълмисти отсечки. Ходовата му част е настроена твърдо, а управлението би могло да бъде и по-прецизно. Fabia се управлява директно, въпреки че тук акцентът е поставен върху комфорта на пасажерите. Дълги вълни по настилката той поглъща изключително добре за автомобил от този клас.

Качествена изработка и при трите модела

Опционалното обзавеждане на Skoda предлага чудесни спортни седалки, които обаче имат твърде ниски подглавници. На втория ред пътуващите също нямат повод за оплаквания, а заради високия покрив на автомобила е възможно да се почувствате по-комфортно, отколкото в някои представители на средния клас. Материалите и качеството на изработка на чешкия участник в теста също са безупречни.

Неконвенционален интериор в Ibiza

В интериора си Ibiza също демонстрира високо ниво на качеството на сглобката. Светлите компоненти в арматурното табло и вратите обаче понякога се отразяват в челното стъкло. Критика ще отнесе и разположението на регулаторите в централната конзола и по-специално бутонът за изключване на програмата за стабилност ESP, който може случайно да бъде натиснат, тъй като се намира до регулаторите на парното. Испанската „мебел” е почти толкова удобна, колкото и при Skoda. Пътници с височина до 1,80 метра могат да се возят спокойно дори на задните седалки.

Opel с несъвършени седалки

В Opel проблем представлява тънката тапицерия на седалките отзад. На дълги разстояния тук може да възникне усещане за дискомфорт. Предните седалки също са по-твърди от тези на Skoda, а страничната опора може да се подобри. Недостатъците по отношение на ергономията на кокпита тук могат да бъдат смекчени посредством по-отчетливо надписване на функциите. Използваните материали и качеството на изработка от друга страна са абсолютно образцови.

Устойчиви спирачки
При замерването на спирачния път няма изненади с изключение на твърде забавеното спиране на Skoda в така наречения μ-split. В унисон със спортния си имидж Ibiza изпъква с най-добри постижения при спирането. В крайна сметка заради балансирания си характер печели чешкият автомобил, следван от спортния Seat и Corsa, чието обзавеждане е твърде скъпо.
ams.bgТекст: Кристиан Бангеман
Снимки: Ханс-Дитер Зойферт

петък, 12 юни 2009 г.

Малкия звяр - Opel Corsa OPC

вторник, 9 юни 2009 г.

Вече и Cadillac Escalade с хибрид

Спецификации:

Модел: 4х4 Кадилак Ескалейд Хибрид

Двигател: 6.0-литров V8 + хибридна електрическа система

Конски сили/Ускорение: 332 конски сили @ 5100 rpm/367 lb.-ft. @ 5100 rpm

Скоростна кутия: 6-скоростна автоматична

Междуосие: 116.0 инча / 294.6 см

Дължина/Ширина/Височина: 202.5 x 79.0 x 74.3 инча / 514 х 200 х 189 см

Гуми: P285/55R22

Товароподемност: зад 3 ред/общо 0.48/3.08 куб.м

Разход на гориво: 11.7/11.2/12.2 литра на 100км (градско/извънградско/тестово)

Капацитет на резервоара: 111 литра

Цена: $75,330 (включва $950 доставка в САЩ и $1,095 в допълнителни опции)

четвъртък, 4 юни 2009 г.

Марк Адамс за новата Insignia

.

понеделник, 1 юни 2009 г.

GM пред фалит


Американската автомобилна икона General Motors ще влезе в съда, за да потърси защита от кредиторите си по Закона за фалитите в САЩ, т.нар. Глава 11. Анализаторите окачествяват това като най-големия индустриален банкрут в САЩ, предаде АР. Безпрецедентна ще бъде и помощта, която ще окаже държавата на новата компания, която ще бъде основана.

От Bloomberg уточняват, че GM ще продължи да съществува, но 60% от капитала й ще бъде собственост на държавата. 12% пък отиват в ръцете на канадското правителство. Освен това се очаква сериозно съкращаване на дейността на компанията. Финансовото министерство на САЩ ще налее 30 млрд. долара в закъсалата компания.

Работниците в компанията ще трябва да бъдат сериозно намалени - от 61 хил. в края на 2008 година до 40 хил. Ще бъдат затворени 11 фабрики, а GM вероятно ще произвежда малки икономични автомобили.
Econ.bg

БМВ България

Mercedes-Benz

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP